Pastorn som ville ha en gnäll fri värd!

 

 

Tänk dig en gnäll fri värd! 

Vi märker det inte, men vi håller på hela tiden.

Gnället finns alltid där!

En pastor i en liten amerikansk kyrka bestämde sig för att försöka ändra på det. Han skapade ett armband och en regel.

 

📍Regeln säger att varje gång man klagar

måste man flytta armbandet till den andra armen.

📍Målet är att behålla armbandet på samma arm i 21 dagar. I följd alltså.

 Pastorn heter Will Bowen och trodde att han själv inte skulle ha några problem att klara utmaningen. Han såg sig själv som en positiv och glad person och irriterade sig på hur gnälliga alla andra var.

Det visade sig att han fick flytta sitt armband flera gånger i timmen!

4-10 månader är tydligen en normal tid för dem som klarar 21 dagar i följd, men många ger upp på vägen. 

Vad är poängen?

Först och främst att göra oss medvetna om hur otroligt mycket tid och energi vi lägger på att beklaga oss utan avsikt att göra något åt saken.

För det andra att få oss att förstå hur starkt vi påverkar andra människor till att också beklaga sig över hur eländigt allting är.

För det tredje att upptäcka att vi mår bättre när vi slutar klaga. Vi har en begränsad mängd uppmärksamhet till vårt förfogande, och om vi lägger den på att klaga så blir det mindre tid till att uppmärksamma det som är bra. Och mindre tid till att försöka lösa de problem som vi beklagar oss över.

 Finns det nackdelar?
 
Enligt Will Bowen finns det inga!
 

Men vad är det för gnäll vi ska sluta med?

Gnäll att sluta med enligt Bowen:

Ett energiskt påstående, som fokuserar på problemet i stället för på den möjliga lösningen.

Det är när fakta överskuggas av negativa känslor, som vi är offer för!

”Hur kan ni servera så här kall mat?” är gnäll. Gärna påbyggt med ”och vi som kom hit för att ha trevligt och nu är kvällen förstörd”.
”Hovmästarn! Den här maten är kall.” är inte gnäll. Det är en sakligt framförd upplysning till en person som skulle kunna hjälpa till att lösa problemet.

Gnäll ska alltså inte förväxlas med att vara tydlig med hur man vill ha det eller informera någon om ett problem för att det ska kunna åtgärdas.

Då blir frågan; när och varför gnäller vi?

📍Underhållning!

Gnäll är ett socialt kitt. Så fort någon börjar gnälla eller skvallra om andra, så hänger vi andra på. Det skapar samhörighet

🤔Att varna kollegor är en sak, att lägga timmar på att ondgöra sig över andra människors bristande förmågor är något annat.

🤔Att på förfrågan lämna en negativ referens innebär inte att man behöver flytta sitt armband.

Bowen berättar om en kvinna som lade bort sitt armband för att hennes man krävde det. De hade inget att tala om hemma när hon inte ville gnälla! Det kan ta ett tag att lära sig att ersätta sitt sociala gnällande med något annat.

📍Status!

Gnäll kan vara en sorts skryt. Den som på en femstjärnig krog kommenterar att blancheringen varit för långsam kanske är uppriktigt ledsen och besviken. Eller så är syftet att visa omgivningen hur kunnig man är.

Gnäll på andra kan också vara skryt. Det är ett sätt att indirekt förklara att man själv inte har den där dåliga egenskapen. Det är ju ingen mening att klaga på att ”Hon fuskar i tennis” och lägga till ”Det brukar jag också göra”.

Gnäll om andra är intressant och svetsar samman sina utövare.

Om du och jag pratar om att ” han är så otrevlig och jag har hört att ingen vill jobba med honom” så poängterar vi indirekt att vi själva minsann är mycket trevligare och mer populära. Vi smickrar varandra och det känns ju bra.

🤔Att diskutera en kollega utifrån ”hur kan vi förbättra situationen” är inte gnäll, i alla fall inte om det leder till att vi talar med vederbörande direkt. Men om klagomålet stannar mellan oss, då ska armbandet flyttas.

Att kritisera andra är gnäll om jag gör det för att jag vill att de ska känna sig dåliga. Om jag vill hjälpa dem så är det inte gnäll.

Det är alltså den underliggande känslan som avgör om man ska flytta sitt armband. 

📍Slipp ansvar och krav!

Gnäll kan leda till att folk tycker synd om oss och kanske blir snällare mot oss.

En gnäll-berättelse väcker mer medkänsla om det inte finns någon lösning. Det är ju bortkastat att gnälla om omgivningen säger ”Varför gör du inte bara så här?”.

🤔Att be om hjälp är en sak, att ständigt upplysa andra om sina krämpor är något annat.

🤔Att be om hjälp innebär inte att man behöver flytta sitt armband.

Gnäll på andra signalerar att allt är deras fel, då kan vi själva slippa undan.

Avsikten avgör vad som är gnäll: Vill jag anklaga – ” Tänk att du aldrig kan masa dig ut med hunden” – eller påminna om vad jag tycker – ”Jag vill att vi turas om att gå ut med hunden.”

 

Så vad kan vi göra? 

 Det är den negativa stackars-mig-som-behöver-stå-ut-med-dig-känslan som vi behöver lära oss att få stopp på. Det fräter både på oss själva  och på andra!

När armbandet tvingar oss att omformulera oss så får vi chansen att upptäcka vilken skillnad det blir i samtalet. Vi mår bättre och den vi talar med får lättare att ta det vi säger. 

En bra omformulering riktar fokus mot en konstruktiv väg framåt. Bowen tar Martin Luther Kings ”I have a dream”-tal som exempel. Hade King kunnat påverka världen med ett ”I have a problem”-tal.

 
 Vad kan vi lära oss?

📍Vi gnäller mer än vi tror! Flera gånger i timmen är inte ovanligt.

📍Gnäll föder gnäll. Om en börjar så hänger de andra på. Det ger en behaglig känsla av samhörighet, men drar energi utan att lösa några problem. 

📍Det går att sluta gnälla! Men man ska vara beredd på att det kan ta några månader.

📍Det blir lättare om man är flera som hjälps åt.

Om författaren;

Will Bowen är pastor i Christ Church Unity i Kansas City, Minnesota. Han har ett förflutet inom marknadsföring och radioproduktion.

 Det har delats ut via AComplaintFreeWorld.com över 10 miljoner armband till alla världen länder. Gratis först, numera för $1/styck. De flesta armband köps av människor som tycker att andra behöver ett armband!😉
 
Själv tänker jag att den där pastorn är något på spåret, för vem blir egentligen glad av gnäll?
Varför ska vi andvända gnäll när vi vill ha kontakt och närhet?
Beröm och glädje borde fungera så mycket bättre?
Samtidigt inser jag att gnället verkligen genomsyrar samhället, vi gnäller alla!
 
Så varför inte kränga på ett armband och ta tempen på det egna gnället,
vilken utmaning.
 
Önskar
härlig Lördag💓
 
Varm Kram
 
Lisali
 
 
Ps: Vad tänker du, är en gnällfri värd något att sträva efter eller inte?
 
 
 
 

 

1 Lisali:

skriven


Hej alla läsare, idag var det problem med formatet på blogg inlägget. Skall vara åtgärdat nu... tyvärr försvann din kommentar Nilla.

Men håller med dig, vi påverkas veldigt mycket av varandra och den energin vi ger varandra.
Självklart måste vi få dela även det som är svårt, men samtidigt skulle det nog inte skada att försöka styra oss själva mot mer positiva tankar.
Tänker att jag själv skall göra ett försök😉 börjar på måndag!
Hänger du på?

Kommentera här: