Vatten ger hälsa!

 
Som ni vet har jag utmanat mig själv denna månaden med att tänka över mitt dagliga vätske intag för att försöka få kroppen att fungera mer optimalt!
 
 
 
 
Jag har dessutom lovat att berätta om mina personliga resultat.
Att just jag behövde utmaningen finns inga tvivel om, tidigare drack jag ca 600ml per dag.
Det är inte ovanligt vid hjärntrötthet/ hjärnskador att känslan för törst och även hungerkänslor försvagas. Symtomen vid uttorkning liknar dem vid ME & hjärntrötthet så de är lätt att missa.
 
 
Här kommer mitt resultat: 
 
Sett utifrån listan med tecken på vätskebrist:
 
📍Huvudvärk: Är en daglig utmaning min hjärna är trött och arbetar trögt. Vätska är ingen bot, men jag märker skillnad, både uthållighet & koncentration förbättras något.
 
💡Ett råd som jag tagit till mig, är att vid huvudvärk dricka ett par glas vatten extra. Huvudvärk är en av de första signalerna på uttorkning.
💡Även när jag tar värktabletter hjälper jag kroppen att skölja ut tabletterna med extra vatten så blir det inte lika starkt för magslemhinnan.
 
📍Ökad hunger: Har jag inte känt av tidigare, tycker dock att den ökade i början av utmaningen men har gått tillbaka till normal för mig.
 
📍Torr mun: Ingen skillnad, hade inget sug efter tuggummi läsk innan.
 
📍Torra ögon: Har varit ett stort problem i många år, smörjer & blöter ögonen flera gånger varje natt. Det har blivit bättre!
 
📍Torrhud: Hmmm Kanske inget jag lägger märke till eller energi på. Har ju värre problem.
 
📍Ömma leder: Jag är alltid öm och stel, men är nu på gång med lite låg intensiv träning allt efter vad kroppen tillåter. ( Återkommer om det.)
 
📍Förstoppad: Blir klart bättre med mer vätska
 
📍Minskad urinmängd: Jag kisade 1-2 g per dag innan men flera gånger varje natten med störd nattsömn som resultat. Jag drack mestadels först på kvällen när törsten kom. Nu dricker jag omvänt mestadels innan kl:14 vilket ändrat mina toalett besök i liknande ordning.
Men tyvärr samlar jag på mig vätska i kroppen när jag anstränger mig ( Vid aktivitet ) så det kommer vara ett fortsatt problem med toa besök vid fel tid på dygnet vid PEM.
 
📍Minskad Muskel massa: Har jag pågrund av sjukdom, jag är även matt och drar lätt på mig mjölksyra och inflammationer. Om vätska kan hjälpa mina muskler att fungera det allra minsta bättre kommer det ta tid att se resultat. Men minsta förbättring i uthållighet är en vinst!’ Så det ör något jag hoppas på ink, behandling med Q10.
 
📍Lång återhämtning & utdragna infektioner:  En ständig kamp för oss med ME. Så vätska är A och O även här. Bland annat säger forskning att slemhinnorna har lättare för att stå emot virus och infektioner om vi har en bra vätske balans.
Så på sikt kan vätska ge kroppen motståndskraft. Det skall bli intressant & se om det förändrar mina täta inre bihålor på sikt. 
 
📍Utmattad: mentalt muskulärt, känner mig något piggare framför allt gladare. Kan vara så enkelt att jag är påväg ur ett skov. Kan också vara så att utmaningen och mängder med citronvatten gett mig det där lilla extra för att orka vända ett skov? Hoppas på det....
 
📍Mitt sötsug är nästan borta, och mina smaklökar längtar efter salt och beskt... Kroppen befinner sig definitivt i en omställning.... Inget är gott! Men törstig är jag!😅😉 Kroppen är allt rolig ibland, efter att inte känt törst upplever jag nu att kroppen snabbt vant sig, jag är törstig!!!
 
Vår 28 dagars utmaning här för att stanna!
För mig med en extremt begränsad ork & fysisk hälsa, är varje möjlighet till energi nödvändig. 
 
 
Kanske kan hjälpa även dig?
 
 
 
 
 
Vad tror du, kan vätska ge energi? 
 
💡Enligt forskare tillför vatten ingen energi, men för att kroppen skall kunna utvinna energi behövs vatten i kroppen.
 
Varm kram 
 
Lisali 
 
 

Kommentera här: